Medlemsservice
 
 
 
 

Glemt password?

Medlemskab

Tidsskrift

Ordenshistorisk Tidsskrift udkommer ca. 2 gange om året.

Se en liste over indholdet her

Bogudgivelser

Ordenshistorisk Selskab står bag udgivelser af bøger med ordensrelateret indhold.

Se en liste over bøgerne her

Ordenshistorisk Forlag

Ordenshistorisk Forlag er et forlag som - uafhængigt af Ordenshistorisk Selskab - udgiver bøger om ordener og medaljer.

Se listen af udgivelser her

  Udskriv artikel

Mødereferat - Kongelige jubilæums-, minde- og erindringsmedaljer

Ordenshistorisk Selskab holdt medlemsmøde 11. maj på Kastellet i København. Her kunne de fremmødte medlemmer høre et foredrag af Rolf Christensen, major, ridderkapelforvalter og mangeårigt medlem af Ordenshistorisk Selskab.
Mødereferat - Kongelige jubilæums-, minde- og erindringsmedaljer

Erindringsmedaljen for Dronning Ingrids ankomst til Danmark

Aftenens emne var "Kongelige jubilæums-, minde- og erindringsmedaljer", tildelt gennem Ordenskapitlet og Kabinetssekretariatet.
Modtagerne af medaljerne er primært medlemmer af den kongelige familie, ansatte ved hoffet og andre, der har hjulpet og bistået Majestæten.


Christensen gik tilbage til 1892, hvor der kom et Guldbryllupserindringstegn. Ordenskapitlet har et eksemplar af dette tegn i guld og i sølv, men ikke i bronze.


Systemet med mindetegn, mindemedalje og 100 års medalje vedrørte Christian IX og blev indført under Frederik VIII, og systemet blev fulgt op af Christian X og Frederik IX.


En helt ny type medalje så dagens lys med Erindringsmedaljen i anledning af 50-året for Dronning Ingrids ankomst til Danmark. Der er ikke mange tildelinger af denne medalje, og den findes i kopi.


På mange af de nye erindringsmedaljer ser man nye portrætter af Dronningen.
Erindringsmedaljen i anledning af Dronningens 75 års fødselsdag bæres i Dannebrogordenens bånd i modsætning til andre erindringsmedaljer. De røde kantstriber på båndet er dog mørkere end på båndet til Dannebrogordenen.


Foredraget blev ledsaget af en flot udstilling med diverse medaljer, papirer og æsker til disse. Mange æsker til disse medaljer er fremstillet af Kriminalforsorgen, der fortsat leverer til Dannebrogordenen. Firmaet Jarnes i Hjallerup har fremstillet æsken til erindringsmedaljen 1972-2022.