Medlemsservice
 
 
 
 

Glemt password?

Medlemskab

Tidsskrift

Ordenshistorisk Tidsskrift udkommer ca. 2 gange om året.

Se en liste over indholdet her

Bogudgivelser

Ordenshistorisk Selskab står bag udgivelser af bøger med ordensrelateret indhold.

Se en liste over bøgerne her

Ordenshistorisk Forlag

Ordenshistorisk Forlag er et forlag som - uafhængigt af Ordenshistorisk Selskab - udgiver bøger om ordener og medaljer.

Se listen af udgivelser her

  Udskriv artikel

NATO fylder 75 år

Den 4. april 2024 er det 75 år siden, at NATO blev oprettet.
NATO fylder 75 år

NATOs Fortjenstmedalje, Artikel 5 medalje og Ikke-Artikel 5 medalje.
(Grafik: Wikipedia)

Danmark var blandt de oprindelige 12 medlemslande, og udenrigsminister Gustav Rasmussen underskrev Atlantpagten.
Vor tilslutning til NATO var et brud med den neutralitetspolitik, som vi havde ført siden nederlaget i krigen 1864. Tilslutningen skete på baggrund af erfaringerne fra slutningen af 1930rne og fra Besættelsen: totalitære stormagter respekterede ikke vor neutralitet. Det fik regeringen til at gå ind i NATO. Vi kunne også se på truslen fra Sovjetunionen, der i 1948 væltede Czekoslovakiets demokratisk valgte regering ved et kup og indsatte et kommunistisk regime.


NATO har gennem 75 år været med til at sikre fred og stabilitet i medlemslandene, herunder Danmark. Læs mere om Danmark og NATO på Forsvarets hjemmeside.


NATO har indstiftet såvel en NATO-medalje, præget i bronze, som en Fortjenstmedalje, præget i sølv. Begge medaljer er cirkulære og viser på aversen NATOs symbol, kompasrosen omgivet af en olivengren på hver side. På reversen står ”IN SERVICE OF PEACE AND FREEDOM” (i fredens og i frihedens tjeneste) og den tilsvarende tekst på fransk, ”AU SERVICE DE LA PAIX ET DE LA LIBERTE”. Langs kanten står ”NORTH ATLANTIC TREATY ORGANIZATION” og ”ORGANISATION DU TRAITE DE L'ATLANTIQUE NORD” (Atlantpagten). Medaljen kan tildeles for 30 dage eller mere i en NATO-operation.


Der skelnes mellem to NATO-medaljer: Artikel 5 NATO-medaljen og ikke-artikel 5 NATO-medaljen. Båndet til artikel 5-medaljen er blåt med to lodrette guldfarvede striber, hver omgivet af en hvid stribe. På båndet kan sættes et spænde med angivelse af den operation, som medaljen er tildelt for. Båndet til ikke-artikel 5-medaljen er blåt med to lodrette sølvfarvede striber, hver omgivet af en hvid stribe.
Båndet til Fortjenstmedaljen er blåt med to lodrette kantstriber i guld- og sølvfarve omgivet af en hvid stribe.