Medlemsservice
 
 
 
 

Glemt password?

Medlemskab

Tidsskrift

Ordenshistorisk Tidsskrift udkommer ca. 2 gange om året.

Se en liste over indholdet her

Bogudgivelser

Ordenshistorisk Selskab står bag udgivelser af bøger med ordensrelateret indhold.

Se en liste over bøgerne her

Ordenshistorisk Forlag

Ordenshistorisk Forlag er et forlag som - uafhængigt af Ordenshistorisk Selskab - udgiver bøger om ordener og medaljer.

Se listen af udgivelser her

  Udskriv artikel

Napoléon-år 2021

Den 5. maj 1821 døde de franskes tidligere kejser Napoléon. 200-året for hans død mindes i Frankrig, hvor 2021 er udnævnt til Napoléon-år.
Napoléon-år 2021

Kejser Napoléon
Foto: Wikipedia

I den anledning er der arrangeret en lang række kulturelle aktiviteter, f.eks. foredrag og koncerter. Samtidig er der heftig debat om 200-året. Skal man fejre eller mindes kejseren, eller er det kejserdømmet, der skal mindes? Skal man mindes en person, der gik mod de kvinderettigheder, der var indført under Revolutionen og som førstekonsul legaliserede slaveriet i kolonierne? Sidstnævnte skete den 20. maj 1802.


Dagen før havde førstekonsulen indstiftet en ny civil og militær fortjenstorden, Æreslegionen, efter at ordensvæsenet var afskaffet af Revolutionen. Æreslegionen har siden overlevet samtlige politiske styreformer i Frankrig og er fortsat landets højeste orden. Æreslegionen tjente som forbillede for indstiftelsen af andre landes ordener. Herhjemme lod Frederik VI sig også inspirere, da han i 1808 omorganiserede Dannebrogordenen.


Som konge af Italien indstiftede kejser Napoléon Jernkroneordenen den 5. juni 1805, vel for at sikre sig elitens opbakning til det nye kongedømme. Uden at gå i detaljer skal det blot nævnes, at Jernkroneordenen siden blev en østrigsk orden. Endelig indstiftede Napoléon den 18. oktober 1811 i Amsterdam den kejserlige Réunionsorden. Den skulle erstatte Unionsordenen, som Napoléons broder Louis tidligere havde indstiftet som konge af Holland. Réunionsordenen skulle også medvirke til at lette presset på tildelinger af Æreslegionen.