Medlemsservice
 
 
 
 

Glemt password?

Medlemskab

Tidsskrift

Ordenshistorisk Tidsskrift udkommer ca. 2 gange om året.

Se en liste over indholdet her

Bogudgivelser

Ordenshistorisk Selskab står bag udgivelser af bøger med ordensrelateret indhold.

Se en liste over bøgerne her

Ordenshistorisk Forlag

Ordenshistorisk Forlag er et forlag som - uafhængigt af Ordenshistorisk Selskab - udgiver bøger om ordener og medaljer.

Se listen af udgivelser her

  Udskriv artikel

Æreslegionen 220 år

Den 19. maj 1802 blev Æreslegionens orden indstiftet af Førstekonsul Bonaparte.
Æreslegionen 220 år

Trods indstiftelsen i 1802, var det dog først i 1804, at ordenen fik sine ordenstegn. Ordenen kunne tildeles for civile og militære fortjenester uanset personlig rang og stand. Ordenen blev hurtigt meget populær, og siden afskaffelsen af de kongelige ordener i 1830 har Æreslegionen været Frankrigs højeste orden.


Da Frederik VI i 1808 reorganiserede Dannebrogordenen, skete det med Æreslegionen som forbillede. Kongen var i øvrigt den første dansker, der modtog ordenen. Han blev storkors i 1808, og siden da har omkring 1.350 danskere fået ordenen.


Den første kvindelige danske modtager af ordenen var Anna Elisabeth ("Lisbeth") Tscherning (1869-1937), der blev ridder i 1916. Hun var forstanderinde på det danske hospital i Paris 1916-1919. Hospitalet var oprettet af Dansk Hjælpeambulancekomité, som hun og hendes mand havde været med til at stifte.


Æreslegionen tjente også som forbillede for indstiftelsen af ordener i flere tidligere franske kolonier, såvel hvad angår inddelingen i storkors, storofficer, kommandør, officer og ridder som i ordenstegnets udseende.